Şanlıurfa’nın Vazgeçilmez Lezzeti: Lebeni Çorbası
Şanlıurfa’nın vazgeçilmez yemeklerinden biri olan coğrafi işaretli lebeni çorbası, yaz sıcaklarının vazgeçilmez lezzeti oluyor.
Türkiye’nin damak tadıyla ünlü şehri Şanlıurfa’da coğrafi işaret tescilli lezzetler, yerli ve yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmez lezzetleri. Kentte özellikle yaz sıcağında lokanta, lokanta ve konutlarda hazırlanıp tüketilen tescilli lezzet lebeni çorbası, serinletici ve ferahlatıcı özelliği ile herkesin tercih ettiği bir besindir. Yöresel tanımla yapılan Urfa Lebeni Çorbası, kolay sindirilmesinin yanı sıra serinletici bir özelliğe de sahiptir. İçinde buz bulunan soğuk bir şekilde servis edilen çorba, su, yoğurt, buğday dövmesi, nohut ve tuz kullanılarak yapılıyor.
“Yaz sıcağında en çok tüketilen besindir”
Şanlıurfa Gastronomi Merkezi’nde görev yapan Mutfak Şefi Zafer Kulak, Şanlıurfa’nın tescilli lezzeti olan lebeni çorbasının yaz aylarında en çok tüketilen yiyecek olduğunu söyledi. Kulak, “Osmanlı mutfağının klasik çorbası dediğimiz lebenimiz çok ferahlatıcı, kolay sindirilen, rahatlatıcı bir besindir. Koyun yoğurdu dediğimiz yağlı yoğurt, hırpalama ve nohuttan oluşan çok rahat ve keyifli bir besindir. Çok güzel ve lezzetli bir yemek türüdür. Hem pratik hem sağlıklı hem de organiktir.” Şanlıurfa’mızda özellikle yaz aylarında her öğünde yenebilen ve her evde bulunan çorba çeşitlerinden biri olması nedeniyle yaygın olarak tüketilen bir besindir.”
Lebeni çorbasını tüketen vatandaşlardan Yeşim Aral, “Öncelikle çok lezzetli, aslında özellikle yaz aylarında çok tercih edilen bir soğuk meze, çok lezzetli oldu, herkese tavsiye ederim” dedi.
Lebeni çorbası tüketen vatandaşlardan Adnan Yeşil, “İçeriğindeki buğday ve nohut ile hem tokluk hissi veriyor hem de ferahlatıcı bir tat bırakıyor. – ŞANLIURFA